![]() |
![]() |
![]() |
[D3 04 4.2MPI ] Modyfikacje wydechu
-
Gość
-
Konrad111a
- Forum Audi A8

- FOSS
- Super Klubowicz

W D3 jeszcze tego nie ćwiczyłem..... u mnie katy są, jak fabryka zrobiła.... tylko za katami sporo się pozmieniało.Konrad111a pisze:Właśnie jak jest z tymi katami, można je wywalić ? Czy raczej nie polecacie..
Po wycięciu katów na pewno będzie trzeba zmotać tylne sondy lambda..... albo dać mądremu program do zmotania co by wyciął je z programu bo inaczej CHECK będzie ciągle wywalało.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-
Konrad111a
- Forum Audi A8

-
ernesto
Podobne rozwiązanie jest w BeMWu Jest to przepustnica podciśnieniowa.
W BeMWu zazwyczaj jest zamknięta, po przekroczeniu pewnej wartości obrotowej, przepustnica się otwiera.
Jedni na forach piszą że jest to mało istotne rozwiązanie. Ale tu chodzi o pojemność układu wydechowego. Poprawia w ten sposób charakterystykę na niskich obrotach i przy większych daje większy przepływ spalin.
Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
W BeMWu zazwyczaj jest zamknięta, po przekroczeniu pewnej wartości obrotowej, przepustnica się otwiera.
Jedni na forach piszą że jest to mało istotne rozwiązanie. Ale tu chodzi o pojemność układu wydechowego. Poprawia w ten sposób charakterystykę na niskich obrotach i przy większych daje większy przepływ spalin.
Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
- pebo
- Super Klubowicz

Nie poprawia, bo i tak opór na silniku stawiają zawory sterujące w głowicy (dolotowe i wylotowe) a ciśnienie w układzie wydechowym nie jest aż tak wysokie, aby cofać strumień do silnika. Przepustnica usprawnia działanie silnika gdy tenże silnik działa, czyli spala mieszankę. Poprawia opróżnianie układu i wymianę gazów w cylindrach. Właściwie w silnikach czterosuwowych układ wydechowy ma za zadanie prawidłowe odprowadzenie spalin z silnika, zmniejszenie poziomu hałasu wydobywającego się z silnika, zmniejszenie ilości szkodliwych gazów występujących w spalinach ewentualne zapewnienie optymalnej pracy silnika (jak w tym przypadku). Co innego w silnikach dwusuwowych, ale to już inna bajka...ernesto pisze:... Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Bądź dobry jak chleb.
-
ernesto
Czyli mit jest obalony ,ze zamknięcie przepustnicy skutkuje lepszym hamowaniu silnikiem.pebo pisze:Nie poprawia, bo i tak opór na silniku stawiają zawory sterujące w głowicy (dolotowe i wylotowe) a ciśnienie w układzie wydechowym nie jest aż tak wysokie, aby cofać strumień do silnika. Przepustnica usprawnia działanie silnika gdy tenże silnik działa, czyli spala mieszankę.ernesto pisze:... Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Jednym słowem ma to jedynie związek na moment kiedy wciskamy pedał w welur.
-
simon68
- Forum Audi A8

Panowie poczytacie sobie co to jest EXUP w motorkach to wszystko będzie wam jasne ....ernesto pisze:Czyli mit jest obalony ,ze zamknięcie przepustnicy skutkuje lepszym hamowaniu silnikiem.pebo pisze:Nie poprawia, bo i tak opór na silniku stawiają zawory sterujące w głowicy (dolotowe i wylotowe) a ciśnienie w układzie wydechowym nie jest aż tak wysokie, aby cofać strumień do silnika. Przepustnica usprawnia działanie silnika gdy tenże silnik działa, czyli spala mieszankę.ernesto pisze:... Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Jednym słowem ma to jedynie związek na moment kiedy wciskamy pedał w welur.
- tutenhamon
- Super Klubowicz