Nowa akcyza na "stare auta"
Nowa akcyza na "stare auta"
każdemu już jest znany nowy projekt rządu dotyczący akcyzy na "stare" auta, tak więc tematy z tym związane kontynuujemy tutaj
... ceny niestety rosną, a w 2017 to już raczej na pewno mogę zapomnieć o S8... Pójdą jeszcze bardziej w górę przez akcyzę.
... ceny niestety rosną, a w 2017 to już raczej na pewno mogę zapomnieć o S8... Pójdą jeszcze bardziej w górę przez akcyzę.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, 10:14 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiem, że to może nie miejsce na taką dyskusję, ale przybliżysz temat?VanDyke pisze:To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie.
Nie to, żebym się trudnił handlem, ale tak z czystej ciekawości. Możemy założyć osobny temat.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Bez firmy, na starsze samochody to wcale opłacalne nie jest. Ubezpieczenie w CZ jest poza tym wyższe niż w PL, przeglądy dużo ciężej przejść (tyle, że raz na 2 lata).Chris pisze:Wiem, że to może nie miejsce na taką dyskusję, ale przybliżysz temat?VanDyke pisze:To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie.
Nie to, żebym się trudnił handlem, ale tak z czystej ciekawości. Możemy założyć osobny temat.
Akcyza jak nie zablokowana w senacie to i tak poleci skarga do Trybunał Sprawiedliwości UE.
Ale dosyć OT.
Black Cars Matters
Koszt założenia firmy, przeglądu i rejestracji w Czechach wyniesie Cię kilka tysięcy mniej niż płacenie nawet obecnej akcyzy 18%. Zapraszam na warszawski Wilanów. Tam praktycznie każde luksusowe auto ma teraz blachy CZ. Na parkingu pokolizyjnym na którym stał mój wrak mieli zlecenia na odbiór tak rejestrowanych aut z CZ. Ciągną to lawetami. Mercedesy AMG, Bentleye, sama górna półka.
Mam jednak nadzieję, że faktycznie ta ustawa nie przejdzie.
Mam jednak nadzieję, że faktycznie ta ustawa nie przejdzie.
nie liczyl bym na toChris pisze:A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości.
wracajac do auta cena za duza , auto dupy nie urywa
[ Dodano: 2016-11-14, 18:12 ]
http://www.wykop.pl/ramka/3449551/im-st ... nuje-tsue/
bądź sobą, wariatów też lubią
no faktycznie dobry pomysł Panie kolego... aż się trochę uśmiałem. akcyzy być nie powinno skoro jesteśmy w unii, przeciętnego Kowalskiego nie stać na sprowadzenie świeżej furki zza granicy a dodatkowo niech podniosą ponownie ubezpieczenia to na naszych drogach zaczną jeździć trumny na kołach bo każdy będzie łatał w opór żeby tylko jeździło wszyscy się śmieją z rosji ale jak tak dalej pójdzie to u nas też będą śmigać takie strucle
ja wcześniej mieszkając w DE miałem tam zarejestrowane wtedy A4 B5 2.8 Quattro na niemieckich blachach, oc itp...ale na rok przed powrtem do PL postanowiłem już przerejestrować audi. Składając wszystkie dokumenty Pani w Urzędzie zwraca mi uwagę że nie ma dokumentu dotyczącego akcyzy i opłaconego kwita właśnie za akcyzę...
*to się pytam dlaczego???
*Ona mi : żę musze zapłacić za sprowadzone auto...
*Ja: że ja nie sprowadzam auta tylko chce przerejestrować !
*Ona: no jak nie jak Pan kupił auto w De które sprowadza i chce zarejestrować w PL ...
*Ja: ale nie sprowadzam żadnego auta bo ja jestem jego właścicielem w DE i chce je tylko przerejestrować, w końcu jesteśmy w EU, czyż nie ???
*Ona: ... milczy ...
*1 telefon, drugi telefon, jakiś kierownik przyszedł i coś gadają...aż do Wawy dzwonili bo nie wiedzieli co i jak....
Suma summarum po ok 1h Pani mnie informuje, że nie będę płacił akcyzy jeśli udowodnię że jest to mienie przesiedleńcze, przedstawie wszystkie dokumenty pobytu i majątku w DE które zwożę do PL to wtedy nie płace nic....
Niestety jako że dopiero za rok miałem zjechać to zapłaciłem w 2010r. ok. 2000zł za auto z 95r.
Mowię o tym bo rząd zawsze znajdzie powód aby z nas kasę wydoić...
takim sposobem na pewno sie nie pozbędą "śmietnika" z PL... Ludzie po prostu nie będą kupować starych aut z dużymi silnikami...
i tu pozwól zacytuje :
Jak lud nie wydzie na ulice przeciwko temu to jak stąd wyjeżdżam spowrotem do De
*to się pytam dlaczego???
*Ona mi : żę musze zapłacić za sprowadzone auto...
*Ja: że ja nie sprowadzam auta tylko chce przerejestrować !
*Ona: no jak nie jak Pan kupił auto w De które sprowadza i chce zarejestrować w PL ...
*Ja: ale nie sprowadzam żadnego auta bo ja jestem jego właścicielem w DE i chce je tylko przerejestrować, w końcu jesteśmy w EU, czyż nie ???
*Ona: ... milczy ...
*1 telefon, drugi telefon, jakiś kierownik przyszedł i coś gadają...aż do Wawy dzwonili bo nie wiedzieli co i jak....
Suma summarum po ok 1h Pani mnie informuje, że nie będę płacił akcyzy jeśli udowodnię że jest to mienie przesiedleńcze, przedstawie wszystkie dokumenty pobytu i majątku w DE które zwożę do PL to wtedy nie płace nic....
Niestety jako że dopiero za rok miałem zjechać to zapłaciłem w 2010r. ok. 2000zł za auto z 95r.
Mowię o tym bo rząd zawsze znajdzie powód aby z nas kasę wydoić...
mówisz śmietnik europy ale i myślisz jest powodem ?? Jak by rząd dążył do poprawy bytu ludzi żyjących w tym kraju a nie napełniał sobie kieszeni na lewo i prawo premiując swoje "wyniki pracy" to może stać by nas było "lepsze", nowsze auta...jacek pisze:Nowa akcyza to dobry pomysł ... ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy
takim sposobem na pewno sie nie pozbędą "śmietnika" z PL... Ludzie po prostu nie będą kupować starych aut z dużymi silnikami...
i tu pozwól zacytuje :
przykład...chce kupić a8 d2 z silnikiem 4.2 za ok. 4000€ (akurat się udało kupić "rodzynka" ) no i moją radość jak zwykło rozpier...la Państwo Polskie nakładając na mójego rodzynka akcyzę w wysokości ok. 18.700zł z kosztami rejestacji, tłumaczeń itp... będzie ze 20.000złŻal jedynie aut kolekcjonerskich z dużymi silnikami które mocno zdrożeją .
Jak lud nie wydzie na ulice przeciwko temu to jak stąd wyjeżdżam spowrotem do De
to nie jest zwykły napęd...to
będziemy jeszcze większym śmietnikiem niż jesteśmy teraz, zobaczysz ze ludzie zamiast kupić sobie jakieś starsze BMW audi czy VW z przyzwoitym wyposażeniem z np niemiec gdzie to auto jest na pewno w lepszym stanie niż nasze krajowe z tych roczników będzie remontował swojego starego lanosa czy tico bo go już nie będzie stać na zakup niczego przez akcyzę.jacek pisze:Nowa akcyza to dobry pomysł ,stawka ustalona od rocznika i pojemności a nie od wartości pojazdu , niektóre auta będą tańsze inne wręcz odwrotnie ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy
I teraz pomyśl czym byś wolał jechać przy ewentualnej kolizji, starym passatem bmw audi czy raczej swoim wyremontowanym świeżo lanosem bez nawet 1 poduszki powietrznej
Piotrek ja się generalnie w politykę nie mieszam już odkąd do DE pojechałem i nawet już jak wróciłem... bo nie ważne na kogo oddam głos i tak nie polepszy niczego....Taka prawda że Polak zawsze będzie kombinował aby wyjść na swoje, jak np. rejestracja w Czechach itp... bo niezależnie kto wygra wybory to napełni i tak własne sakiewki
poza tym co wybory obserwuje się ten sam scenariusz...ludzie idą na wybory a potem wychodzą na ulice
poza tym co wybory obserwuje się ten sam scenariusz...ludzie idą na wybory a potem wychodzą na ulice
to nie jest zwykły napęd...to