części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nowa akcyza na "stare auta"

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
kinky
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Nowa akcyza na "stare auta"

Post autor: kinky » 13 lis 2016, 10:22

każdemu już jest znany nowy projekt rządu dotyczący akcyzy na "stare" auta, tak więc tematy z tym związane kontynuujemy tutaj :)

... ceny niestety rosną, a w 2017 to już raczej na pewno mogę zapomnieć o S8... Pójdą jeszcze bardziej w górę przez akcyzę.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, 10:14 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 13 lis 2016, 11:28

To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie.

Chris
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Chris » 13 lis 2016, 13:20

VanDyke pisze:To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie.
Wiem, że to może nie miejsce na taką dyskusję, ale przybliżysz temat?
Nie to, żebym się trudnił handlem, ale tak z czystej ciekawości. Możemy założyć osobny temat.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 13 lis 2016, 13:33

Jest o tym na necie pisane.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 13 lis 2016, 13:44

Chris pisze:
VanDyke pisze:To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie.
Wiem, że to może nie miejsce na taką dyskusję, ale przybliżysz temat?
Nie to, żebym się trudnił handlem, ale tak z czystej ciekawości. Możemy założyć osobny temat.
Bez firmy, na starsze samochody to wcale opłacalne nie jest. Ubezpieczenie w CZ jest poza tym wyższe niż w PL, przeglądy dużo ciężej przejść (tyle, że raz na 2 lata).
Akcyza jak nie zablokowana w senacie to i tak poleci skarga do Trybunał Sprawiedliwości UE.
Ale dosyć OT.
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 13 lis 2016, 16:38

Koszt założenia firmy, przeglądu i rejestracji w Czechach wyniesie Cię kilka tysięcy mniej niż płacenie nawet obecnej akcyzy 18%. Zapraszam na warszawski Wilanów. Tam praktycznie każde luksusowe auto ma teraz blachy CZ. Na parkingu pokolizyjnym na którym stał mój wrak mieli zlecenia na odbiór tak rejestrowanych aut z CZ. Ciągną to lawetami. Mercedesy AMG, Bentleye, sama górna półka.

Mam jednak nadzieję, że faktycznie ta ustawa nie przejdzie.

Chris
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Chris » 13 lis 2016, 17:05

A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości. :D :D

kinky
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kinky » 13 lis 2016, 19:02

Chris pisze:A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości. :D :D
I wszystkie będą powyżej 30 000, więc tej też nie ma się co dziwić. Może jednak zejdźmy na temat tego auta, a nie akcyzy.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 14 lis 2016, 18:12

Chris pisze:A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości.
nie liczyl bym na to

wracajac do auta cena za duza , auto dupy nie urywa

[ Dodano: 2016-11-14, 18:12 ]
http://www.wykop.pl/ramka/3449551/im-st ... nuje-tsue/
bądź sobą, wariatów też lubią

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 14 lis 2016, 18:29

Nowa akcyza to dobry pomysł ,stawka ustalona od rocznika i pojemności a nie od wartości pojazdu , niektóre auta będą tańsze inne wręcz odwrotnie ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy . Żal jedynie aut kolekcjonerskich z dużymi silnikami które mocno zdrożeją .

Yeager
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Yeager » 14 lis 2016, 19:34

no faktycznie dobry pomysł Panie kolego... :) aż się trochę uśmiałem. akcyzy być nie powinno skoro jesteśmy w unii, przeciętnego Kowalskiego nie stać na sprowadzenie świeżej furki zza granicy a dodatkowo niech podniosą ponownie ubezpieczenia to na naszych drogach zaczną jeździć trumny na kołach bo każdy będzie łatał w opór żeby tylko jeździło :) wszyscy się śmieją z rosji ale jak tak dalej pójdzie to u nas też będą śmigać takie strucle

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 14 lis 2016, 20:11

ja wcześniej mieszkając w DE miałem tam zarejestrowane wtedy A4 B5 2.8 Quattro na niemieckich blachach, oc itp...ale na rok przed powrtem do PL postanowiłem już przerejestrować audi. Składając wszystkie dokumenty Pani w Urzędzie zwraca mi uwagę że nie ma dokumentu dotyczącego akcyzy i opłaconego kwita właśnie za akcyzę...

*to się pytam dlaczego???
*Ona mi : żę musze zapłacić za sprowadzone auto...
*Ja: że ja nie sprowadzam auta tylko chce przerejestrować !
*Ona: no jak nie jak Pan kupił auto w De które sprowadza i chce zarejestrować w PL ...
*Ja: ale nie sprowadzam żadnego auta bo ja jestem jego właścicielem w DE i chce je tylko przerejestrować, w końcu jesteśmy w EU, czyż nie ???
*Ona: ... milczy ...

*1 telefon, drugi telefon, jakiś kierownik przyszedł i coś gadają...aż do Wawy dzwonili bo nie wiedzieli co i jak....

Suma summarum po ok 1h Pani mnie informuje, że nie będę płacił akcyzy jeśli udowodnię że jest to mienie przesiedleńcze, przedstawie wszystkie dokumenty pobytu i majątku w DE które zwożę do PL to wtedy nie płace nic....

Niestety jako że dopiero za rok miałem zjechać to zapłaciłem w 2010r. ok. 2000zł za auto z 95r.

Mowię o tym bo rząd zawsze znajdzie powód aby z nas kasę wydoić...
jacek pisze:Nowa akcyza to dobry pomysł ... ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy
mówisz śmietnik europy ale i myślisz jest powodem ?? Jak by rząd dążył do poprawy bytu ludzi żyjących w tym kraju a nie napełniał sobie kieszeni na lewo i prawo premiując swoje "wyniki pracy" to może stać by nas było "lepsze", nowsze auta...

takim sposobem na pewno sie nie pozbędą "śmietnika" z PL... Ludzie po prostu nie będą kupować starych aut z dużymi silnikami...

i tu pozwól zacytuje :
Żal jedynie aut kolekcjonerskich z dużymi silnikami które mocno zdrożeją .
przykład...chce kupić a8 d2 z silnikiem 4.2 za ok. 4000&#8364; (akurat się udało kupić "rodzynka" :D ) no i moją radość jak zwykło rozpier...la Państwo Polskie nakładając na mójego rodzynka akcyzę w wysokości ok. 18.700zł <boisie> z kosztami rejestacji, tłumaczeń itp... będzie ze 20.000zł

Obrazek

Jak lud nie wydzie na ulice przeciwko temu to jak stąd wyjeżdżam spowrotem do De <bezradny>
to nie jest zwykły napęd...to

Awatar użytkownika
mkbewe
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mkbewe » 14 lis 2016, 20:16

jacek pisze:Nowa akcyza to dobry pomysł ,stawka ustalona od rocznika i pojemności a nie od wartości pojazdu , niektóre auta będą tańsze inne wręcz odwrotnie ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy
będziemy jeszcze większym śmietnikiem niż jesteśmy teraz, zobaczysz ze ludzie zamiast kupić sobie jakieś starsze BMW audi czy VW z przyzwoitym wyposażeniem z np niemiec gdzie to auto jest na pewno w lepszym stanie niż nasze krajowe z tych roczników będzie remontował swojego starego lanosa czy tico bo go już nie będzie stać na zakup niczego przez akcyzę.
I teraz pomyśl czym byś wolał jechać przy ewentualnej kolizji, starym passatem bmw audi czy raczej swoim wyremontowanym świeżo lanosem bez nawet 1 poduszki powietrznej :)

eed
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: eed » 14 lis 2016, 20:29

martin_rs4, nie trzeba wychodzić na ulice wystarczy na wybory :)

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 14 lis 2016, 20:35

Piotrek ja się generalnie w politykę nie mieszam już odkąd do DE pojechałem i nawet już jak wróciłem... bo nie ważne na kogo oddam głos i tak nie polepszy niczego....Taka prawda że Polak zawsze będzie kombinował aby wyjść na swoje, jak np. rejestracja w Czechach itp... bo niezależnie kto wygra wybory to napełni i tak własne sakiewki :)

poza tym co wybory obserwuje się ten sam scenariusz...ludzie idą na wybory a potem wychodzą na ulice <cicho>
to nie jest zwykły napęd...to

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl